2021 @Plein Theater

Hierbij een overzicht van de concerten in het Plein Theater met hedendaagse kamermuziek, waarvan wij hopen dat het door kan gaan! Het is een combinatie van de twee series (nieuwe programmering en concerten die eerder niet hebben kunnen plaatsvinden):

Nieuwe Noten Amsterdam
mede mogelijk gemaakt door AFK en Prins Bernhard Cultuurfonds NH

20 x Nieuwe Noten
in kamermuzieksetting

mede mogelijk gemaakt door
Kickstart Cultuurfonds

zo 31 okt 2021, 15:00 [20XNN] tickets

Vincent Courtois, cello solo
& in trio met Fie Schouten, basklarinet, Guus Janssen, piano

Vincent Courtois is een grootheid op de cello en componist, improvisator, bandleider, artistiek leider van la compagnie de l’imprévu (Frankrijk). Courtois nam in het voorjaar 2020 solowerken van Penderecki, Ligeti, Henze, Hindemith, Berio, Honneger op; hij maakte de muziek voor de kindertekenfilm Céleste en Ernestine; een van de recente albums is “Love of life” met saxofonisten Robin Fincker en Daniel Erdmann. In dit concert zal hij eigen composities spelen, gecomponeerd in de tijd van het concertluwe jaar. Daarna volgt er een muzikale ontmoeting met de Amsterdamse musici Guus Janssen en Fie Schouten.

zo 21 nov 2021, 15:00 [20XNN] tickets

Double bill elektrische gitaar solo Wiek Hijmans & Sjors van der Mark

Wiek Hijmans
Psalmen – Wiek Hijmans
“Je leest een oude tekst, met je gitaar op schoot. De gitaar, waar je sinds je tienerjaren mee vergroeid bent geraakt. Heel veel héél diverse muziek mee hebt gespeeld en die is in je botten gaan zitten. En je visie op dit instrument komt er blijkbaar uit als een directe reflectie op die psalmteksten.” Zo beschrijft Wiek Hijmans het ontstaan van zijn 150 gitaarpsalmen voor gitaar solo.

&

Sjors van der Mark
Blooming (2012) – Samir Amarouch
Folded Lament (2020) – Sjors van der Mark & Frederik Croene
Gitarist Sjors van der Mark zoekt graag de grenzen op. Grenzen van hemzelf, de muziek en het instrument. Dit heeft zich ontwikkeld in een voorliefde voor hedendaagse muziek. Dit geeft ruimte voor experimenteren met geluid, techniek en muzikaliteit, met zowel de klassieke als elektrische gitaar.

zat 18 dec 2021, 20:00 [20XNN] tickets

Duo Bram van Sambeek (fagot), Marijn Korff de Gidts (percussie)

Traditionele muziek, improvisaties, nieuwe composities
improvisatie gebaseerd op Daegum (handdrum) trad. Koreaanse hofmuziek
improvisatie geinspirieerd op Yarghoul (Arabisch) – duo
Kinan Azmeh – November 22nd  – duo
Clifford Lee- Burton- Pulling teeth – duo
improvisatie geinspireerd op Griekse traditionele muziek – duo
Aspasia Nasopoulou- Aqua – duo en animatiefilm

AMSTERDAM PLEIN THEATER
zo 19 dec 2021, 15:00 tickets

How to play the cactus

Slagwerker Tatiana Koleva haalt uit alles een geluid. En dan bedoelen we: álles. Dus waarom niet een cactus omtoveren tot een muziekinstrument? Samen met de Youth Percussion Pool maakte zij ‘How to play the Cactus’: een bijzondere voorstelling waarin beroemde slagwerkcomposities worden gecombineerd met improvisaties en soundtracks. De concerten worden gegeven op prachtige locaties, en het publiek doet met de muzikanten mee. “In de voorstelling zetten we de cactus in als volwaardig instrument”, vertelt Tatiana. “Maar de cactus symboliseert ook de huidige tijd waarin wij leven.”