2021 @Plein Theater

Hierbij een overzicht van de concerten in het Plein Theater met hedendaagse kamermuziek, waarvan wij hopen dat het door kan gaan! Het is een combinatie van de twee series (nieuwe programmering en concerten die eerder niet hebben kunnen plaatsvinden):

Nieuwe Noten Amsterdam
mede mogelijk gemaakt door AFK en Prins Bernhard Cultuurfonds NH

20 x Nieuwe Noten
in kamermuzieksetting

mede mogelijk gemaakt door
Kickstart Cultuurfonds

Tijdens het Uitmarkt-weekend 28-29 augustus twee voorstellingen!

28 aug 2021, 17:00 [NNA] tickets

Jan Heinke steelcello/overtone singing; spreker Thea Derks
programma:
Miranda Driessen – Die Entdeckung der Langsamkeit (2019)
Jan Heinke bouwt sinds de jaren ‘90 klankinstallaties uit staal. Daarnaast ontwikkelde hij zich als stemkunstenaar met als specialiteit boventoon-zang. Het werk dat Miranda Driessen voor hem componeerde combineert beide in traag in de tijd verglijdende klankconstellaties, die zich gaandeweg ontwikkelen tot karakters met een woordeloze, expressieve kwaliteit.

29 aug 2021, 17:00 [NNA] tickets

Boven Water!
compositie – Arjan Linker, Ramin Amin Tafreshi
Nachtlicht Ensemble

Talloze Nederlanders kwamen in de 17e eeuw voor het eerst in contact met culturen uit andere werelddelen. Het overgrote deel was meegevaren op VOC-schepen naar handelsposten in het Oosten. Onder deze waren posten in het huidige Indonesië, India, Japan en Iran: landen met een rijke cultuur waarin de muziek destijds al ver ontwikkeld was. De luisteraar wordt door middel van een film van animator Eline Veldhuisen met muziek van componist Arjan Linker meegenomen op de reizen die het schip maakt. Deze reizen brengen ons naar zes landen op de handelsroutes van de Amstelveen, waar het ensemble muziek speelt die uit deze landen afkomstig is, traditioneel of hedendaags. Door de grotere muziekstukken uit deze zes landen af te wisselen met de transitiefilm- en muziek vormt het programma een geheel waarin het publiek wordt meegenomen op reis.

zo 5 sept 2021, 15:00 [NNA] tickets

Ikaros (2018), concertante versie
Henk van der Waal – poëzie
Emmy Storms, Heleen Hulst – viool
Aspasia Nasopoulou – compositie
Sarah Hermanutz – video

De mythe van Ikaros vormde voor schrijver Henk van der Waal de inspiratiebron voor zijn existentiële gedicht: In de ogen van de god (Querido, 2014). Zijn versie van de mythe dringt door tot de essentie van het streven van de moderne mens. Componiste Aspasia Nasopoulou schreef op deze tekst een betoverende compositie voor twee violisten en videoprojectie. In haar recente werk richt Nasopoulou zich op gebruik van diverse teksten die ze verweeft in de structuur van haar muziek vol zachtmoedige, hedendaagse lyriek.

zo 19 sept 2021, 15:00 [20XNN] tickets

Femke IJlstra, saxofoon & Merel Vercammen, viool

Vier componisten componeren voor saxofoon en viool: Nuno Lobo, Karmit Fadael, Aftab Darvishi en Sarah Neutkens. De componisten zullen als inspiratiebron de filosofie van Latour, het parlement van de dingen nemen.

Femke IJlstra, kamermusicus in hart en nieren, prachtige klank op alt- en sopraansaxofoon. Expressief in alle richtingen, krachtig en fluweel. In dit programma werkt ze voor het eerst als duo samen met violiste Merel Vercammen.

Dit concert is in samenwerking met Gaudeamus

zo 31 okt 2021, 15:00 [20XNN] tickets

Vincent Courtois, cello solo
& in trio met Fie Schouten, basklarinet, Guus Janssen, piano

Vincent Courtois is een grootheid op de cello en componist, improvisator, bandleider, artistiek leider van la compagnie de l’imprévu (Frankrijk). Courtois nam in het voorjaar 2020 solowerken van Penderecki, Ligeti, Henze, Hindemith, Berio, Honneger op; hij maakte de muziek voor de kindertekenfilm Céleste en Ernestine; een van de recente albums is “Love of life” met saxofonisten Robin Fincker en Daniel Erdmann. In dit concert zal hij eigen composities spelen, gecomponeerd in de tijd van het concertluwe jaar. Daarna volgt er een muzikale ontmoeting met de Amsterdamse musici Guus Janssen en Fie Schouten.

zo 21 nov 2021, 15:00 [20XNN]

Double bill elektrische gitaar solo Wiek Hijmans & Sjors van der Mark

Wiek Hijmans
Psalmen – Wiek Hijmans
“Je leest een oude tekst, met je gitaar op schoot. De gitaar, waar je sinds je tienerjaren mee vergroeid bent geraakt. Heel veel héél diverse muziek mee hebt gespeeld en die is in je botten gaan zitten. En je visie op dit instrument komt er blijkbaar uit als een directe reflectie op die psalmteksten.” Zo beschrijft Wiek Hijmans het ontstaan van zijn 150 gitaarpsalmen voor gitaar solo.

&

Sjors van der Mark
Blooming (2012) – Samir Amarouch
Folded Lament (2020) – Sjors van der Mark & Frederik Croene
Gitarist Sjors van der Mark zoekt graag de grenzen op. Grenzen van hemzelf, de muziek en het instrument. Dit heeft zich ontwikkeld in een voorliefde voor hedendaagse muziek. Dit geeft ruimte voor experimenteren met geluid, techniek en muzikaliteit, met zowel de klassieke als elektrische gitaar.

zat 18 dec 2021, 20:00 [20XNN]

Duo Bram van Sambeek (fagot), Marijn Korff de Gidts (percussie)

Traditionele muziek, improvisaties, nieuwe composities
improvisatie gebaseerd op Daegum (handdrum) trad. Koreaanse hofmuziek
improvisatie geinspirieerd op Yarghoul (Arabisch) – duo
Kinan Azmeh – November 22nd  – duo
Clifford Lee- Burton- Pulling teeth – duo
improvisatie geinspireerd op Griekse traditionele muziek – duo
Aspasia Nasopoulou- Aqua – duo en animatiefilm

zo 19 dec 2021, 15:00 & 20:00 [20XNN]

Forest passage; een poëtisch muzikale tocht
Naomi Sato, Japanese sho; Claudio Jacomucci, accordion
Caroline Erkelens, sopraan; Ernst Dullemond, decor
Aspasia Nasopoulou, compositie

Five Single Breaths*
In the forest of the lunar grapefruits*
One/Hitotsu**
Deseo, Abajo*
*première **europese première

De nevelige sfeer ontstaat uit de lucht waarmee de instrumenten worden aangeblazen. Wachtend, luisterend naar de natuur en kijkend naar haar vormen, vinden we mogelijk sleutels voor vragen van het leven. De composities zijn geïnspireerd op teksten uit Japan en het Spanje van de jaren ’20. Poezie van Dan Albertson, F.G. Lorca en traditionele Japanse Haikus